Maasikaimpordi kõrghooaeg on mais

Statistikaameti andmetel on maasikate sissevedu Eestisse viimase kümne aasta jooksul suurenenud kuus korda. Peamiselt tuuakse maasikaid Hispaaniast ja impordi kõrghooaeg on mais.

Välismaiste maasikate import on oluliselt suurenema hakanud pärast
2004. aastat, kui Eesti liitus Euroopa Liiduga. Maasikaimpordi kõrgaeg on jäänud aastasse 2010. Kui 2004. aastal imporditi Eestisse 201 tonni maasikaid, siis 2010. aastal 1213 tonni. Aastatel 2011–2012 tegi maasikate import läbi väikese languse, ent 2013. aastal kasvas sissevedu 1202 tonnini. Kui imporditud maasikatest lahutada re-eksport (kauba taasväljavedu pärast ladustamist), siis 2013. aastal tarbiti Eestis elaniku kohta 810 grammi importmaasikaid.

Enamik imporditud maasikaid on pärit Hispaaniast

Enne Euroopa Liiduga liitumist imporditi Eestisse kõige rohkem Poola päritolu maasikaid, kuid alates 2004. aastast imporditakse enim Hispaanias kasvatatud maasikaid. 2013. aastal moodustasid Hispaania päritolu maasikad maasikate impordist 85%. Hispaania päritolu maasikate import kasvas 2013. aastal
2012. aastaga võrreldes 1,3 korda. Lisaks tuuakse Eestisse veel peamiselt Poola ja Belgia päritolu maasikad. 2013. aastal moodustasid Belgias ja Poolas kasvatatud maasikad vastavalt 5% ja 4% kogu maasikate impordist.

Maasikaimpordi kõrghooaeg on mais

Peamiselt veetakse maasikaid sisse märtsist juulini. Aastate jooksul on importmaasikate kõrghooaeg olnud mai. 2013. aastal imporditi maikuus ligikaudu pool maasikate kogu aasta sisseveokogusest.

Sissetoodud maasikate kilohind on aastate jooksul langenud

Kui 2009. aastal oli imporditud maasikate keskmine kilohind 1,8 eurot, siis
2013. aastal 1,6 eurot. Viie aasta jooksul on sissetoodud Hispaania päritolu maasikate kilohind langenud 2 eurolt 1,4 eurole, kuid tõusnud on Poola päritolu maasikate kilohind. Kui 2009. aastal oli Poolas kasvatatud maasikate keskmine kilohind 0,9 eurot, siis 2013. aastal juba 1,4 eurot. Samuti tõusis 2013. aastal Belgias kasvatatud maasikate kilohind 2,9 euroni.

Maasikate eksport

2013. aastal eksporditi Eestist 151 tonni maasikaid, millest 86% moodustas imporditud maasikate taasväljavedu pärast Eestis ladustamist ja 14% olid Eesti päritolu maasikad. Peamiselt eksporditi maasikaid Soome ja Lätti. Eksporditud maasikate keskmine kilohind oli 1,9 eurot.

Eesti maasikakasvatus

Eestis kasvatati 2013. aastal maasikaid 640 hektaril ja maasikasaak oli
1601 tonni. Seega oli kodumaine maasikasaak ühe elaniku kohta 1,2 kilo. Viimase kümne aasta jooksul on maasikate kasvatamise kogupind ja saak vähenenud. 2004. aastal oli Eestis maasikate kasvatamise kogupind 1095 hektarit ja saak 2293 tonni. 2013. aastal saadi kandeealises istandikus hektari kohta 2,6 tonni maasikaid. Eesti maasikate saagikuse kõrgaeg oli 2009. aastal, kui ühe hektari kandeealise istandiku kohta saadi 3,2 tonni maasikaid.

Mirgit Silla, Statistikaameti vanemstatistik

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s