Rahvastiku pindmediaan ehk kus pidada üle-eestiline laulupidu?

2011. aasta rahvaloenduse andmete põhjal on võimalik leida ka mitmeid ruumilisi lahendusi. Näiteks on viimased üldlaulupeod toimunud Tallinna Lauluväljakul, kuid rahvastiku pindmediaani põhjal võiks üle-eestilist laulupidu pidada hoopis Tallinnast 26 kilomeetri kaugusel.

Rahvastiku pindmediaan on asustusüksus, mille summaarne elanike arvuga kaalutud kaugus teiste asustusüksusteni on vähim. Ehk kui kõik elanikud peaksid ühte asulasse kokku tulema ja kaugust arvestataks linnulennult, siis kokkutulekukohaks sobiks just asulate pindmediaan.

2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse andmete põhjal leitud rahvastiku pindmediaan on Aruvalla küla Rae vallas ning 2000. aasta loendusandmete põhjal oli selleks aga Kantküla küla Kõue vallas. Mõlemad külad asuvad Harju maakonnas. Kahe loenduse pindmediaani asukoha umbes 20-kilomeetrine erinevus viitab Tallinna piirkonna elanikkonna suurenenud osatähtsusele.

Rahvastiku pindmediaan

Põhjalikum ülevaade kogumiku „Pilte rahvaloendusest“ artiklis „Rahvastiku paiknemine ja rahvaarv“ (ilmus 28.06.2013).

Berit Hänilane, Statistikaameti juhtivspetsialist

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s