Põllumajanduslike majapidamiste arv Euroopas väheneb

2010. aasta põllumajandusloenduse esialgsetel andmetel jätkub Euroopa Liidus majapidamiste arvu kiire vähenemine, selgus Eurostati täna avaldatud kokkuvõttest. Kasutatava põllumajandusmaa pind Euroopas pole oluliselt muutunud, kuid kasvab mitmes uues liikmesriigis ja kahaneb enamikus vanades liikmesriikides

2010. aastal võrreldes 2003. aastaga on EL-is majapidamisi juba ligi kolme miljoni võrra ehk 20% vähem. Enim vähenes majapidamiste arv Eestis (47%). Suur vähenemine on toimunud ka Bulgaarias (44%), Lätis (34%) ja Poolas (31%). Teistes riikides on majapidamiste arvu vähenemine väiksem. 

Kasutatava põllumajandusmaa pind püsib EL-is jätkuvalt 170 miljoni hektari piires. Majapidamiste arvu vähenemine näitab, et põllumajandustootmine läheb üha enam suuremate majapidamiste kätte. Eesti majapidamise keskmine suurus (48 hektarit) on EL keskmisest (14 hektarit) üle kolme korra suurem. Majapidamiste struktuur aga näitab, et tootmises on olulised just suured majapidamised. EL-is on üle 100-hektarilisi majapidamisi ligi 3% ja nende valduses on 49% põllumajandusmaast, Eestis vastavalt 9% ja 73%. 

Rohkem kui 80% EL majapidamistest asuvad seitsmes liikmesriigis (Rumeenia, Itaalia, Poola, Hispaania, Kreeka, Ungari ja Prantsusmaa). Seitsmes liikmesriigis (Prantsusmaa, Hispaania, Saksamaa, Ühendkuningriigid, Poola, Rumeenia ja Itaalia) asub ka peaaegu kolmveerand EL kasutatavast põllumajandusmaast. 

Eesti statistikaamet avaldab 2010. aasta põllumajandusloenduse lõplikud tulemused 15. detsembril 2011. Need sisaldavad ülevaadet majapidamiste juhtimise, rendisuhete, taime- ja loomakasvatuse ning nende tootmismeetodite, tööjõu struktuuri ning muude tulutoovate tegevuste kohta. 

Vt EL liikmesriikide 2010. aasta põllumajandusloenduse esialgseid tulemusi  

Eve Valdvee, Statistikaameti 2010. aasta põllumajandusloenduse projektijuht

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s