Hiina rahvastik vananeb

2010. aasta rahvaloenduse andmetel elab Hiinas 1,34 miljardit inimest. Võrreldes eelmise, 2000. aasta loendusega on rahvastikus suurenenud vanemaealiste ja vähenenud laste osatähtsus.

Hiina rahvaloenduse tulemused kinnitasid teadaolevaid trende. Rahvastiku juurdekasv on aeglustunud, mis mõjutab tulevikus negatiivselt Hiina majandust, vahendab BBC.

Laste osatähtsus vähenenud

Laste osatähtsus on Hiina rahvastikus tugevalt vähenenud. 2010. aastal moodustasid 0–14-aastased 17% riigi rahvastikust, mis tähendab, et kümnendi jooksul on nende osatähtsus vähenenud kuue protsendipunkti võrra. Samal ajal on vanemaealiste osatähtsus suurenenud. Eelmisel aastal moodustasid 60-aastased ja vanemad 13% rahvastikust, mis tähendab nende osakaalu suurenemist kolme protsendipunkti võrra kümne aastaga. Selline rahvastiku vanuskoosseisu muutus on tingitud nii kiirest majanduskasvust kui ka riigi ühe lapse perepoliitikast.

Hiina rahvastiku vanuskoosseis 2010. aastal

Hiina rahvastiku vanuskoosseis 2010. aastal

 

  

 

 

 

 

 

 

 

Hiina rahvastiku vanuskoosseis 2000. aastal

Hiina rahvastiku vanuskoosseis 2000. aastal

 

 

 

 

 

 

 

 

Jätkub linnastumine

Kümnendiga on oluliselt kiirenenud linnastumine ja tööränne maakeskustest linna. Loendusmomendil elas ligi pool Hiina elanikest linnades, mis on 13,5 protsendipunkti enam kui 2000. aastal.

Eelmise aasta lõpul toimunud Hiina rahvaloendusel vaadeldi ka siserännet. Selgus, et 261 miljonit inimest elas vähemalt pool aastat oma registeeritud elukohast erineval aadressil ja nendest 221 miljonit teises omavalitsuses. Siserändeks loetakse elukohavahetust, mis ületab kohaliku omavalitsuse piire.

Rahvastikutrendide võimalikud tagajärjed

Analüütikud on osundanud, et Hiina peab lähikümnendil hakkama üha aktiivsemalt tegelema rahvastiku vananemise ja linnastumisega kaasnevate probleemidega. Näiteks tähendab praegune laste arvu piirav perepoliitika, et ühel hetkel on riigis tööealisi inimesi palju vähem kui pensionäre. Seda enam, et Hiina pered eelistavad traditsiooniliselt poisse ja juba praegu sünnib viie tüdruku kohta kuus poissi. See tähendab, et tulevikus on meestel on probleeme naise leidmise ja pere loomisega.

Samuti oli 2010. aastal kaks korda rohkem linnadesse tööle tulnud elanikke kui eelmise loenduse ajal. Samas ei arene sotsiaalteenused nii kiiresti ning maalt linna tööle tulnutel on uues kodus piiratud juurdepääs tervishoiu- ja haridusteenustele. 

Vaata vastavaldatud Hiina 2010. aasta rahvaloenduse tulemusi

Rahvaloendused kõikjal maailmas

2010/2011. aastal toimuvad rahvaloendused suuremas osas maailma riikides. Eestis toimub rahvaloendus tänavu 31. detsembrist järgmise aasta 31. märtsini.

Esimese kuu jooksul (31.12.2011–31.01.2012) toimub elektrooniline rahvaloendus ehk e-loendus, kus Eesti alalised elanikud saavad vastata küsimustikule internetis. Neid, kes e-loendusel ei osale, külastavad perioodil 16.02 – 31.03.2012 rahvaloendajad.

Katerina Danilova, Statistikaameti 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse kommunikatsioonispetsialist

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s