Kas inimesed mahuvad Maale ära?

Praegu üle maailma toimuvad rahvaloendused näitavad maailma rahvastiku jätkuvat kasvu ja peagi ületab Maa rahvaarv 7 miljardi piiri. Samas on rahvastikuareng piirkonniti väga ebaühtlane.

Euroopa, sealhulgas Eesti, seisab tulevikus silmitsi rahvastiku kahanemise ohuga, samal ajal kui Maa vaesemates riikides valmistab probleeme ülerahvastatus. Äärmuslikumad rahvastikuprognoosid pakuvad, et 2300. aastal elab maakeral praegusest viis korda enam inimesi ― 36 miljardit. Kui praegu elab Aafrikas 13% maailma rahvastikust, siis paarisaja aasta jooksul mandri elanikkond kahekordistub. Euroopa osa maailma rahvastikust kahaneb aga praeguselt 12 protsendilt 7 protsendile ja Hiina asemel saab rahvarikkaimaks riigiks India.

Inimeste paljususel Maal on nii positiivseid kui negatiivseid tagajärgi. Selles kohta, kas keskkond ja ressursid hakkavad piirama elanikkonna edasist kasvu on erinevaid teooriaid ning ennustusi, samuti selle kohta millal võiks see juhtuda ning miks juhtub. Ka esitab järjest suurem ja üle planeedi ebaühtlaselt jaotuv rahvastik väljakutse rahumeelsele kooseksisteerimisele ressursside piiratuse tingimustes.

Kas inimesed mahuvad Maale ära ja millised väljakutsed esitab rahvastiku jätkuv kasv inimkonnale, tule kuula Eesti Statistikaseltsi konverentsil „Kas Eesti rahvas jääb püsima?” 20.-21. aprillil Tallinnas rahvusraamatukogus.

Mare AinsaarTÜ Sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituudi teadur

Vaata kava ja registreeru konverentsile . Konverents on tasuta.

One response to “Kas inimesed mahuvad Maale ära?

  1. Viimased 30 aastat on iga 12 aasta jooksul maailma rahvaarv kasvanud 1 miljardi võrra, kuid see ei jätku enam samas tempos, vaid märgatavalt aeglustub, seda just arengumaade arvelt. Faktid: Maailma rahvastik 2005-2050

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s