Leedus algab rahvaloendus

 Täna, 1. märtsil algab Leedus 2011. aasta rahva ja eluruumide loendus, teatab Leedu Statistikaamet. Esmakordselt on Leedu alalistel elanikel võimalus täita rahvaloenduse küsimustik e-loendusel internetis.
Leedu Statistikaameti teatel korraldatakse rahvaloendus eesmärgiga saada teada täpne Leedu elanike arv, ülevaade elanikkonna paiknemisest, struktuurist ja rändeprotsessidest ning elamistingimustest. 2001. aastal toimunud eelmise rahvaloenduse ajal elas Leedus 3, 483 miljonit elanikku, kuid kümne aasta jooksul on elanikkond pidevalt vähenenud ja jõudnud 2010. aasta seisuga on 3, 329 miljoni alalise elanikuni.  
 

Rahvaloendusel saab osaleda interneti teel

2011. aasta rahvaloendusel on Leedu elanikel esmakordselt võimalus vastata loendusküsimustikule internetis ja nii loendada iseennast ning oma leibkonda elektrooniliselt e-loendusel (www.esurašymas.lt). 1.-14. märtsini toimuva e-loenduse teeb mugavaks asjaolu, et osaliselt on ankeet juba riiklikes andmebaasides oleva infoga eeltäidetud (nt sünnikoht, kodakondsus, eluhoone ehitusaeg). Kui kõik eluhoone elanikud on korrektselt e-loendatud, siis küsitlusloenduse ajal rahvaloendaja enam hoonet ei külasta. Kuna 60% riigi elanikkonnast kasutavad internetti, siis paneb Leedu Statistikaamet uuele küsitlusmeetodile suuri lootusi.

Leedu rahvaloenduse teine etapp leiab aset 5. aprillist 9. maini, kui seda osa elanikkonnast, kes e-loendusel ei osalenud külastavad rahvaloendajad.
Leedu e-loenduse demo

Rahva ja eluruumide loendused toimuvad 2010. ja 2011. aastal enamikes maailma riikides. Eestis kestab rahvaloendus tänavu 31. detsembrist järgmise aasta 31. märtsini. Esimese kuu jooksul (31.12.2011 – 31.01.2012) toimub elektrooniline rahvaloendus ehk e-loendus, kus Eesti alalised elanikud saavad vastata küsimustikule internetis. Neid, kes e-loendusel ei osale, külastavad perioodil 16.02 – 31.03.2012 rahvaloendajad.

Leedu 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse meeskonna liikmed

Osa Leedu 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse meeskonnast. Esireas: Dalia Ambrozaitienė, Ieva Každailienė ja Daumantas Každailis, tagareas Asta Vildžiūnienė, Lina Volbikaitė Eglė Kasperavičiūtė ja Natalija Nikifirova. Foto: Leedu Statistikaamet http://www.stat.gov.lt

Rohkem infot Leedu rahvaloenduse kohta leiab SIIT.

Kristo Mäe, 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse avalike suhete projektijuht

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s