Rahvaloendus näitab Venemaa rahvaarvu kahanemist

Venemaa 2010. aasta rahvaloenduse esialgsed tulemused näitavad, et võrreldes 2002. aasta rahvaloendusega on riigi elanikkond vähenenud.
14.-25. oktoobrini toimunud Venemaa rahvaloendusel loendati esialgsetel andmetel 143,2 miljonit inimest, samas kui 2002. aasta rahvaloendusel saadi elanike koguarvuks 145 miljonit. Siiski pole 143,2 miljoni inimese puhul tegemist veel lõpliku arvuga, sest praegu toimuva andmetöötluse käigus arvestatakse sellest maha korduvalt üleloetud inimesed. Venemaa Föderaalne statistikaamet Rosstat on juba teada andnud, et Venemaa rahaarv võib olla loenduste vahelisel ajal vähenenud isegi 3-3,5 miljoni inimese võrra, vahendab Независимая газета. Kas need hinnangud osutuvad tõeseks, selgub aprillis, kui avaldatakse esimesed loendustulemused.

Venemaa 2010. aasta rahvaloenduse logo

Esimeste kokkuvõtete kohaselt elab Venemaal naisi rohkem kui mehi: vastavalt 76 miljonit ja 66 miljonit. Olukorda selgitab naiste pikem keskmine eluiga – 75 aastat meeste 63 aasta vastu. Naised paistavad silma ka kõrgema tööhõive poolest, kuid naiste keskmine palk moodustab vaid 65% meeste keskmisest palgast.

Venemaa rahvaloenduse telereklaam

Vaata ka teisi Venemaa rahvaloenduse telereklaame

Mastaapne ettevõtmine
Rahvaloendus oli Venemaal, nagu teisteski riikides, mastaapne ettevõtmine, mille läbiviimisesse kaasati sajad tuhanded inimesed. Näiteks oli palgatud 430 000 rahvaloendajat, lisaks olid loenduse läbiviimisel abiks ka 140 000 miilitsatöötajat.

Rahvaloendaja töötasu ei olnud väga suur, koos maksudega ligi 5000 rubla (ca 123 eurot), kuid kõigil loendajatel oli tervisekindlustus. Kui Hiinas kaotas 100 loendajat tööülesandeid täites elu, siis Venemaal nii erakorralisi juhtumeid ei esinenud ning muret tegid vaid kurjad koerad.

Venemaa 2010. aasta rahvaloenduse ankeedi esileht

Venemaa 2010. aasta rahvaloenduse ankeedi esileht

Suurlinnades keeruline
Venemaal viidi rahvaloendust läbi traditsioonilisel viisil, kus rahvaloendajad käisid ukselt uksele ja täitsid elanike kohta ankeedi paberil. Kui tavaliselt on maailmas rahvaloendustel osalemine elanikele kohustuslik, siis Venemaal oli see erandlikult vabatahtlik. Enda kohta ei soovinud andmeid esitada ligi miljon inimest, enim keeldumisi rahvaloendusel osalemisel tuli Moskvas ja teistes suurlinnades. Umbes 2,6 miljonit inimest ei olnud võimalik kodust kätte saada ja nende soo ning vanuse kohta hangiti teavet administratiivsetest andmeallikatest.

Vaatamata sellele on esimesed eksperthinnangud Venemaa 2010. aasta rahvaloendusele olnud positiivsed. Valdavalt tuuakse välja elanikkonna soosivat suhtumist ja  koostöövalmidust. Pikemalt saab Venemaa rahvaloenduse kohta lugeda www.perepis-2010.ru (vt ka ingliskeelset faktilehte).

Eestiski rahvaloendus tulekul
Rahva ja eluruumide loendused toimuvad 2010. ja 2011. aastal enamikes maailma riikides. Eestis kestab rahvaloendus tänavu 31. detsembrist järgmise aasta 31. märtsini.

Esimese kuu jooksul (31.12.2011 – 31.01.2012) toimub elektrooniline rahvaloendus ehk e-loendus, kus Eesti alalised elanikud saavad vastata küsimustikule internetis.  Neid, kes e-loendusel ei osale, külastavad perioodil 16.02 – 31.03.2012 rahvaloendajad.

Diana Beltadze, 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse projektijuht

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s