Majanduslangus ei pärssinud Eesti elanike reisikihku

Statistikaameti andmetel tegid Eesti elanikud 2009. aastal 1,6 miljonit ööbimisega sise- ja välisreisi. Varasema aastaga võrreldes suurenes nii sise- kui ka välisreiside arv, ehkki raha kulutati reisile kokkuhoidlikumalt.

Eesti elanikud tegid 2009. aastal 881 000 ööbimisega sisereisi. Poolte sisereiside eesmärk oli tuttava või sugulase külastamine, kolmandik olid puhkusereisid ning vähem tehti tööreise. Populaarseimad sihtkohad olid Pärnumaa, Tallinn, Tartumaa ja Ida-Virumaa. Enamik sisereise olid n-ö nädalavahetusreisid ja kestsid üks kuni kolm päeva. Enamasti ööbiti tuttavate või sugulaste juures ning vaid kolmandikul ööbimistest kasutati tasulist majutust.

2009. aastal kulutas Eesti elanik sisereisile keskmiselt 750 krooni ühe inimese kohta. Kahel varasemal aastal, kui elanike majanduslik olukord oli parem, kulutati reisile 870 krooni. Puhkusereisile kulutas Eesti elanik kõige rohkem — ligikaudu tuhat krooni ühe inimese kohta, tööreisile keskmiselt 700 krooni ning tuttavate või sugulaste külastamisele 600 krooni.

Eesti elanikud tegid 2009. aastal 752 000 ööbimisega välisreisi. Pooled reisidest olid puhkusereisid. Kui aasta varem oli tööreise ning tuttava või sugulase külastamise reise enam-vähem ühepalju, siis 2009. aastal vähenes tööreiside ning suurenes tuttava või sugulase külastamisega seotud reiside arv.

2009. aastal vähenes reisibüroode kaudu korraldatud välisreiside arv ning suurene iseseisvalt korraldatud reiside hulk. Pooled ööbimisega välisreisid tehti naaberriikidesse Soome, Venemaale, Lätti ja Rootsi. Reisid Euroopa Liidu riikidesse moodustasid kaks kolmandikku kõikidest ööbimisega välisreisidest. Ka välisreiside puhul olid ülekaalus 1–3-päevased reisid, nende osatähtsus oli 2009. aastal 42%. 4–7-päevased reisid moodustasid kolmandiku ja pikemad kui 7-päevased reisid veerandi kõigist välisreisidest.

Eesti elanik kulutas välisreisile keskmiselt 6200 krooni ühe inimese kohta. Töö- ja puhkusereisidele kulutati sellest ligi 1000 krooni enam. Kui enne reisi algust tehtud kulutused on neljal aastal olnud suhteliselt stabiilselt ligi 3000 krooni, siis reisi jooksul tehtud kulutused on vähenenud — 2007. aastal kulutas Eesti elanik välireisile 4300 krooni, 2009. aastal aga 2900 krooni ühe inimese kohta.

Detailsemad andmed Eesti elanike reisimise kohta statistika andmebaasis.

Epp Karus, Statistikaameti teenindusstatistika talituse juhataja

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s