PRESSITEADE: Mai jaemüük oli väiksem kui aasta tagasi

Mais oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 4,8 miljardit krooni, mis oli püsivhindades 16% väiksem kui eelmise aasta mais, teatab Statistikaamet.

Kaupade jaemüügi langust mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük vähenes 2008. aasta maiga võrreldes 23%. Kõige rohkem vähenes jaemüük muudes spetsialiseerimata kauplustes ning muudes spetsialiseeritud kauplustes. Eelnevate kuudega võrreldes süvenes langus tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kauplustes. Neis kauplustes vähenes jaemüük aastases võrdluses 23%.

Mõnevõrra aeglustus aga müügi langus majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes, kus jaemüük vähenes aastaga ligi neljandiku. Kaupade jaemüük vähenes eelmise aasta maiga võrreldes enamikul tegevusaladel. Vaid kasutatud kaupade jaemüük kauplustes ning muu jaemüük väljaspool kauplusi kasvas kümnendiku. Nende kaupluste müügi kasv kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest selle tegevusala osatähtsus on väga väike, tänavu mais oli see 1%. Tarbijad on jätkuvalt ebakindlad ning seoses sellega piiravad oma igapäevaseid kulutusi.

Eesti Konjunktuuriinstituudi tarbijabaromeetri kindlustunde indikaator on viimastel kuudel mõnevõrra paranenud, kuid see ei ole kaasa toonud ostude suurenemist. Jaemüük toidukaupade kauplustes vähenes eelmise aasta maiga võrreldes 9%. Aprilliga võrreldes suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 3%. Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli mais 5,7 miljardit krooni, millest kaupade jaemüük andis 85%. Eelmise aasta maiga võrreldes vähenes müügitulu jooksevhindades viiendiku, eelmise kuuga võrreldes aga suurenes 3%.

Jaekaubandusettevõtete jaemüügi mahuindeks ja selle trenda, jaanuar 2002 – mai 2009 (eelmise aasta vastav kuu = 100)

Jaekaubandusettevõtete jaemüügi mahuindeks ja selle trend, jaanuar 2002 – mai 2009

* Trend on sesoonsusest ja juhuslikest häiritustest puhastatud aegrida, mis näitab aegrea arengusuunda ja -kiirust.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s